FGBG
home sweet home

Da Movie
check it out online!

Achter de schermen
bij SupUrb, da Movie

Pittig Portfolio
de crews creatieve uitspattingen

BG to the bone
Van wetenschap tot wereldroem

The Crew
de homies uitgemeten

Lauwe Links
wat je niet links mag laten liggen

Krachtige contacten
en spannende relatiesDVD collectie
spaar ze allemaal

De premieres
Een vet lauwe reportage

De geschiedenis van de FGBG

Hier kan je alles lezen over het ontstaan van de Filmgroep Beta-Gamma. Voor de haastige lezer hieronder eerst een korte samenvatting.

Kort en bondig

 • September 1998 wordt de eerste toneelgroep van studenten Bèta-Gamma opgericht.
 • Juni 1999 wordt het zelfgeschreven stuk 'K-stilte' opgevoerd.
 • Het is een tijdje stil.
 • In 2002 vindt het eerste Beta-Gamma lustrum plaats.
 • Voor de bonte avond komt een groepje toneelliefhebbers bijeen om het stuk 'Wetenschap en geloof' op de planken te zetten.
 • De toneelgroep van de bonte avond besluit het volgende jaar door te gaan als Toneelgroep Beta-Gamma (TGBG).
 • In juni 2003 voert de TGBG het spetterende 'Memoires van een Alien' uit in het Amsterdamse theater De Kameleon.
 • In juni 2004 zet de TGBG een bewerking van het boek Kroniek van een Aangekondigde Dood op de planken van wederom De Kameleon. Meer informatie hierover vind je hier.
 • In september 2004 besluit de toneelgroep dat het tijd is om een film te maken, en doopt zichzelf om naar een filmgroep met de verrassende naam FGBG.
 • In januari 2007 is de film al een jaar bijna af. Met de postproductie in technische handen begint het productiebloed bij onze kloeke toneelspelers weer te borrelen. In slechts een paar maanden wordt het door de geoefende spelers uit de grond gestampt: Los Zand van Annie M.G. Schmidt. De details van deze productie zijn te vinden op de TGBG website.
 • Begin 2008 wordt een laatste eindsprint gemaakt voor de film, en zaterdag 10 mei beleeft SupUrb, da Movie haar premiere!

Lang en genuanceerd

Het begon allemaal in september 1998. Het toenmalige cohort Bèta-Gamma studenten wilde graag een toneelgroep beginnen. In verschillende jaargangen bleken enthousiastelingen voor dit idee te zijn. Zoals bij elk creatief initiatief duurde het enige weken voordat alles vorm begon te krijgen. Met behulp van de reeds verworven regisseur Arent Jan Linde kwamen wij tot de conclusie dat we graag zelf een stuk wilde creëren in plaats van een reeds geschreven stuk op te voeren. Het werd een spannend toneeljaar. Onder de bezielende leiding van onze goeroe verkenden we eerst door middel van allerhande oefeningen onze toneelvaardigheden. Langzamerhand kwamen hier uit scènes voort dat resulteerde in een zoektocht naar welke rol voor wie het meest geschikt was. Nadat ook dit proces afgerond was, mochten wij ons schepper noemen van de fragmentarische komedie 'k-stilte'. Oma's op de bushalte nemen voorbijgangers in de maling en karakters in een wachtkamer verzanden in een chronische miscommunicatie die de rariteiten van elk personage blootlegt. Dit alles komt tot een hoogtepunt in een kleuterklas waar na een spelletje "ik-ga-de-wereld-vernietigen-en-ik-neem-mee" de hele klas collectief zelfmoord pleegt. In het geval dat u zich afvraagt waar die titel eigenlijk op slaat, dan kan u ik onthullen dat k-stilte slechts een afkorting is van "korte stilte". De opvoering van het stuk was een groot succes.


M-pauze - BG Lustrum 2002
Na deze triomf besloten een aantal van de spelers verder te gaan met de toneelgroep. Ditmaal werd er een poging gewaagd om onder eigen regie een stuk van Guus Kuijer op te voeren. Wegens gebrek aan regie-ervaring, discipline en andere aanverwante zaken strandde deze onderneming helaas. Na deze desillusie was het een tijdje stil rond de toneelgroep, maar in de voorbereiding van het Bèta-Gamma lustrum begon het toneelbloed weer te borrelen. De oorspronkelijk toneelgroep van k-stilte besloot een remake van het stuk op te voeren onder de titel "m-pauze". Deze keer werden er in de bewuste wachtkamer fondsen geworven voor de Zuid-Amerikaanse commune "el dorado" terwijl ondertussen actualiteiten als de millenniumbug, de bouwfraude affaire en burn-out reizen naar India de revue passeren. Daarbovenop ontsproot bij een drietal toneel-diehards het idee om, verstrekt door vers bloed uit nieuwe cohorten, in het thema van het lustrum nog een 'stukje' opvoeren. Na talloze brainstorm sessies werd de productie 'wetenschap als geloof' gedoopt. Het resultaat was een redelijk absurdistische interpretatie van scènes uit de bijbel in een wetenschappelijke setting.


Wetenschap als Geloof - BG Lustrum 2002
Om u een idee te geven: Adam en eva werden respectievelijk bèta en gamma, de toren van Babel werd opgebouwd uit dikke wetenschappelijk boeken en uiteindelijk werd er zelfs een kruisiging voltrokken vanwege het gebrek aan samenhang tussen de wetenschappen. Na dit hoogtepunt werd het duidelijk dat het tijd was voor de oorspronkelijk toneelgroep om het stokje door te geven aan de nieuwe groep.


Memoires van een Alien - 2003
De traditie van Bèta-Gamma toneel kon worden voortgezet. Het resultaat hiervan werd een reflectie op het leven en de keerpunten daarin; memoires van een alien. De ontwikkelingen in een buurthuis met meer of minder vastgeroeste personages krijgen een verassende wending als er een heer binnen komt die elk van het eigenlijk alleen verteld wat ze willen horen maar niet aan zichzelf niet durven te zeggen. De politieagent ontsteekt in woede over de wanorde in de wereld, de overambitieuze zakenvrouw en de getrouwde autoverkoper beginnen een affaire en het barmeisje vertrekt naar Guadalajara om mee te doen aan het project voor muziekinstrumenten voor straatkinderen. Zo ziet u maar weer, het kan raar lopen.


Kroniek van een Aangekondigde Dood - 2004
Na lange en heftige discussies besloten we om het het jaar daarna over een andere balk te gooien. Waar het naar onze smaak vorig jaar de nadruk lag op de ontwikkeling van de personages, wilden we dit jaar een productie met een verhaal. Uiteindelijk hebben we gekozen voor Crónica de una muerte anunciada van Gabriel Garcia Marquez. Hoewel het verhaal zich begin deze eeuw afspeelt in Zuid-Amerika, blijven de thema's actueel, zoals bij elk goed toneelstuk of boek overigens. Deze productie hebben wij ons best gedaan om u een veelheid aan personages, relaties, ontwikkelingen en motivaties op een begrijpelijke wijze voor u neer te zetten. Leunt u achterover en het geweld over u heen komen in de video die van deze toneelvoorstelling is gemaakt (zie Pittig Portfolio).


Los Zand - 2007
Hoewel de TGBG al enige tijd als FGBG door het leven ging en de weeen van SupUrb, da Movie al waren begonnen, konden de podiumbeesten van de TGBG zich niet langer inhouden en besloten zij weer ouderwets op de planken te gaan staan. Dit keer met een heus bestaand script van Annie M.G. Schmidt: Los Zand. Het stuk werd in een paar maanden uit de grond gestampd en werd najaar 2007 ten tonele gebracht. De ins en outs zijn te vinden op de TGBG website.


SupUrb, da Movie - 2008
En dan nu onze dynamische en vooral super urban film. Sinds januari 2005 zijn we onder de creatieve naam Filmgroep Beta-Gamma aan het zwoegen om onze eerste echte no-budget film te maken. We hebben geleerd over hoe je geanimeerde gesprekken kunt voeren met de camera, hoe je het beste met een microfoon kunt hengelen, hoe lang de acteurs soms moeten wachten tot alles klaar staat voor de volgende scene (en hoe hard de regisseurs moeten werken om de volgende scene klaar te zetten) en met name hoe cool iets eruit kan zien na creatief editen. Een uitermate interessant traject, wat sinds eind 2006 bijna af is geweest en mei 2008 daadwerkelijk het daglicht heeft mogen zien! Bij de premieres is ook gelijk gestart met de DVD verkoop.